JOSEP BOU. Dinou  llibres fotogràfics 1990 – 2021.-  En tots i cada un dels dinou llibres fotogràfics que he realitzat fins a dia d’avui, sempre m’he esforçat a aconseguir que fossin quelcom més que un conjunt de fulls impresos posats en un ordre per a ser llegits. 

Els formats són variats i diversos, com també ho són els temes i les narratives estètiques i conceptuals utilitzades. Alguns d’ells han estat gestats des de la més absoluta solitud. En cinc d’ells m’han acompanyat fotògrafs amics de la Trobada Fotogràfica Passanant Foto. El camí a Nequa l’he compartit amb el Cinto. En d’altres he manllevat les paraules d’amics escriptors i periodistes com Josep Vallverdú, Lluís Foix, Joan Margarit, Luis Goytisolo, Narcís Comadira, Antoni Dalmau, Rafel Jorba, Xavier Ribera, Pep Coll, Ferran Rella, Pau Llacuna, Toni Cortès, Miquel Pueyo, Maria Enrich, Pep Elias, Ernest Farrés o Josep Pelfort. I qui ha estat essencial en cada un d’ells ha sigut la Teresa.

En tots els llibres he treballat per a construir un relat fotogràfic on poder mostrar al lector tot allò que m’atrau i m’interessa. Les fotografies dels dinou llibres exposats no celebren els esdeveniments ni els faculten en sí, sinó que són un missatge sobre aquests i l’eina que jo, com a fotògraf, utilitzo per a dir-vos “he decidit que valia la pena captar allò que estava veient per a poder-ho compartir amb tots vosaltres”. Com diu John Berger, podem aplicar això tant a la fotografia més memorable com a la més banal, però allò que les diferencia és el grau d’explicació del missatge que ofereix la fotografia als lectors d’imatges, tot fent conscient el procés subjectiu de l’observació que té lloc en l’acte de fotografiar. Aquest és un repte que, com a fotògraf, sempre he buscat.

Josep Bou

Fotògraf