Segons Hanns Bierdeman gènesis representa simbòlicament el procés de gestació de la imatge, a través d’un cos nu, sense rostre, que representa la universalitat del ser, evolucionant en un espai clos, sense perspectiva ni plans, i que s’emmarca dintre de formes ovals que acoten significativament l’espai.
L’editor, Salvador Rodés, en el pròleg del llibre Génesis de la Colección Asombra explica que jo, Josep Bou, l’autor dels vint-i-cinc originals fotogràfics, deixo veure en ells la màscara i esberlo la seva closca per tal de percebre la riquesa i ambigüitat del principi de la creació. I el fet de conjugar coherentment els diferents elements de manera tan poètica ens permet visualitzar la idea i entendre el sentit de la proposta.
Si he utilitzat la tècnica de l’emulsió bàsica amb gelatina de plata mate, aplicada sobre paper de barbes de pH neutre fet a mà pel Museu Molí Paperer de Capellades emprant la mateixa tècnica de fa 800 anys amb fibres naturals de cotó i lli, ha estat per intensificar les imatges d’una expressivitat i halo artístic. I aquesta decisió no l’he pres des de la nostàlgia ni el rebuig a les noves tecnologies. Triar implica una omissió deliberada i a l’hora de construir GÉNESIS vaig haver de desestimar unes opcions versus d’altres.
Resum del text de l’exposició “Génesis” de Josep Bou. Inaugurada a l’any 2000 a la Galeria EFTI de Madrid